Aah, så kom solen!

Specielt for os danskere er sol dejligt, og vi sætter sommerårstiden og de lyse nætter højt. Men solen kan også skade. Man kan f. eks. blive solskoldet. Og faktisk kan man, utrolig nok, også godt blive solskoldet i øjet. Det hedder foto-keratitis, og kaldes også sneblindhed. Det forårsages ikke kun gennem direkte sollys, men også gennem reflekteret lys fra f. eks. sne om vinteren, og vand og strand om sommeren. På den måde er behovet for beskyttelse af øjnene ikke afhængig af temperaturen, men af lysmængden.

Solbriller fra Friis Optik
Vi har alle slags solbriller i Friis Optik


Solbriller er ikke en ny opfindelse

Eskimoerne opfandt allerede for flere tusinde år siden simple, men ret effektive solbriller mod sneblindhed. De bestod blot af smalle spalter, som var skåret i træ, ben eller hvaltand. Sådan kunne de færdes i det arktiske vinterlandskab i længere perioder.


Lyspåvirkning

Færdes man ude i stærkt sollys, kniber man også uundgåeligt øjnene sammen sådan at man får rynker før tid. Og man belaster samtidig musklerne omkring øjnene unødigt. Specielt lyset fra den lavthængende morgen- og aftensol kan være irriterende og føre til blænding, synsforstyrrelser og hovedpine. Den effekt har det synlige lys. Men skadelig er også den “usynlige” ultraviolette stråling:


UV-stråling

UV-stråling skader og ælder huden, men også øjnene, uden at du mærker det.

Når du tager solbrillerne på, udvider dine pupiller sig naturligt pga. den reducerede lysmængde. Øjet er derigennem særligt udsat for solstrålingens ultraviolette lys, som kan øge risikoen for øjensygdomme som f. eks. grå stær. Og det bremses ikke af billige par solbriller uden UV-beskyttelse. Så derfor kan det utrolig nok være mere skadeligt at bruge farvede glas uden UV-beskyttelse end slet ikke at bruge farvede glas! Alle solbriller hos Friis Optik har derfor indbygget UV-filter, som hindrer UV-strålingens skadelige indflydelse.


Glastyper

kontrastforøgende glas

Det blå lys kan ses af øjet (modsat f. eks. UV-lys). De blå lysbølger får himlen og ting til at synes blå. Blåt lys gør, at farver skydes hen imod det blå område. Men jo tættere farver ligger på hinanden, desto dårligere kan du sanse kontrasterne imellem dem. Resultatet er slørede kontraster og uskarpt syn, og dette er særligt generende i heftig sol på vandet eller i tåge.

Til situationer, hvor der er brug for at fremhæve kontrasterne er der blevet designet såkaldt kontrastforøgende glas. Golf, sejlsport, cykling og skiløb kan foregå under ekstreme lysforhold og kræver et godt kontrastsyn. Også på grund af sikkerheden, når du cykler ud af landevejen eller bevæger dig på løjpen i høj fart. Læs eksempelvis her hvad MBTO-kører Camilla Søgaard siger om Oakley sports- og solbriller.

Kontrastforøgende glas dæmper den blå del af sollyset. Dette giver dig et klarere og mere behageligt syn med bedre kontraster. På eksempelvis golfbanen betyder det tydeligere lyse og mørke mønstre på græsset. Sådan kan man bedre læse greenen og foretage et mere præcist put.

Glassene får ikke verden til at fremstå mørkere, selvom glassene er farvede og reducerer heller ikke lysmængden. De ændrer blå og grønne farver og mindsker derigennem blænding. Andre farver bliver der dog ikke ændret på.

Antirefleks

Antireflekterende behandling modvirker reflekser i solbrilleglas, når solen skinner ind fra siden. Eller når lyset rammer solbrillerne bagfra. Man påfører en antirefleksbehandling på bagsiden af solbrilleglassene. Dette neutraliserer refleksion bagfra og fra siderne. Antirefleksbehandling af solbriller er perfekt til de fleste situationer. Behandlingen giver et gennemgående klarere syn under alle vejrforhold, og forhindrer at man ser øjets spejlbillede i solbrilleglassene.

Polariserende glas

Glas med polariserende filter reducerer de reflekser, der kommer fra vand, sne eller en genskinnende (f. eks. våd) vejbane, når solen står lavt på himlen. Den polariserende effekt i solbrillerne ensretter strålerne.  Lys der kommer fra vandrette flader udelukkes.

Dette kan være specielt rart under bilkørsel, da man undgår unødigt trætte øjne og koncentrationsbesvær. For det meste bliver polariseringen kombineret med kontrastforøgende glas. Dette ændrer nemlig det blå lys, der forstyrrer øjnene. Med den effekt, at det øger dybdeskarpheden. Dermed bliver du bedre til at afstandsbedømme, trafiklys og bremselygter bliver mere synlige. Dette øger logisk nok sikkerheden.

Polariserende briller er gode til alle mange forskellige aktiviteter. De er især populære hos fiskere, sejlere og skiløbere. Vand og specielt sne reflekterer nemlig en meget stor del af lyset. Dette giver en ekstrem ubehagelig blænding, som forhindres af den polariserende effekt.

Spejlglas

Spejlglas er en fordel, når man f. eks. befinder sig i et sneklædt landskab. Sollyset er så stærkt, at det er hårdt for øjnene at tilpasse sig det skiftende lysniveau. Spejlglas neutraliserer sollysets genskin og øger øjnenes komfort. Spejlglas er dog meget sart overfor ridser, da disse meget tydeligt ses.

Farveskiftende glas

Farveskiftende glas (også kaldet fotokromatiske glas) skifter farve efter lysforholdene. Indendørs er de næsten lige så transparente som almindelige brilleglas. Når de udsættes for UV-stråling, bliver de mørke som solbriller. Glassene reagerer på mængden af UV-lys lige der hvor man opholder sig. Processen forstærkes i koldt vejr, så der kan de blive relativt mørkere ved lave temperaturer. Man skal være opmærksom på, at man i en bil ikke bliver udsat for så meget UV-stråling som udenfor. UV-lyset bliver absorberet af bilens ruder, så brillernes maksimale farvning ikke opnås. I varmt vejr (over 38 grader Celsius) forringes effekten desuden.

 

Fleye solbriller fra Friis Optik
Stilmæssigt skal farven på glassene også passe.

Farver

Brun
Øger kontrasten ved at fjerne det blå lys. Dette resulterer i en optimal afstandsbedømmelse og øger eksempelvis trafiksikkerhed. Samtidig giver det et “varmt” og behageligt udsyn.

Grøn
Absorberer det blå lys og reducerer blænding. Samtidig bevares farvebalancen. Det forbedrer kontrastevnen, dog ikke så meget som brun. God til alle mulige formål.

Grå
Bevarer farveforskellene og er god til de fleste formål. Verden bliver lidt mere grå at se på.

Gul
Forbedrer kontrasten under dårlige lysforhold i snevejr og tåget vejr.

Let rødlige glas
Giver endnu skarpere kontrast under ringe lysforhold som i tåge og snevejr, hvis man sammenligner med gulfarvede glas. Rød farve er også god i skoven under dårlige lysforhold.


Kompetent faglig rådgivning og stilguide

Et par gode kvalitetssolbriller skal passe til din personlighed og ansigtsform og være helt rigtige til dig. (Udover at de skal beskytte dine øjne). Det kan betragtes som et smykke. Eller et accessory hvormed du fortæller noget om dig selv til omverdenen. Glassenes farver udrykker hvem du er, men glastypen er også vigtig: Hvordan og hvor skal du bruge brillerne? Din personlige optiker hos Friis Optik giver dig kompetent rådgivning når du skal købe solbriller med styrke. Vi finder i fælleskab med dig frem til de briller der bedst repræsenterer hvem du er.

Du får altid et etui med til dine briller. Og vi tilbyder gratis tilretning, rensning og eftertilpasninger. Skulle brillen af en eller anden grund få en skævhed, kommer du bare ind til os, så vil vi prøve at hjælpe dig.

Finansiering

Del dit brillekøb op i overskuelige månedlige bidder med Fast Løbetid Plus.

Stort udvalg

Vi har solbriller fra de førende producenter og kendte store modebrands. Og vores udvalg af mærkesolbriller er meget omfangsrigt. Vores dygtige optikere følger nøje med i de seneste trends og de nyeste modeller ved at have tæt kontakt med producenterne. Vi kan vejlede dig hvilke briller, i hvilken størrelse, der passer perfekt til dit ansigt. Hvad end behovet skulle være. Vi monterer gerne styrkeglas i mange af vores solbriller. Visse mærkevarer fås med originale styrkeglas.

Vi er autoriserede forhandlere af: Ray-Ban, Oakley solbriller, Prego solbriller, Bluepoint solbriller, Polaroid solbriller, Maui Jim solbriller, Rodenstock solbriller, InFace solbriller, Adidas solbriller, og vi forhandler naturligvis ingen form for kopivarer.